Constelatiile familiale in contextul psihoterapiilor

Despre constelatiile sistemice/familiale s-a vorbit mult – sint chiar la moda acum. Si despre creatorul lor – Bert Hellinger s-a vorbit mult si a fost contestat de unii specialisti. Cert este ca B Hellinger are meritul de a aduce impreuna o multitudine de psihoterapii printr-o metoda ce seamana cu o psihodrama. Eu o numesc o genograma pusa in act prin reprezentanti vii (daca e lucrata in grup, chiar in firme) sau prin reprezentanti papusi, pietre etc – daca este lucrata individual. Trecutul unui stramos ne afecteaza pe noi si generatiile ce vin. Preluam de la stramosi talentele si capacitatile, fizicul, profesia, modul de relationare, defectele, calitatile, durerile, slabiciunile, traumele, capacitatea de a fi fericiti sau nefericiti.

Aşa cum se transmit genele se transmit si tiparele de gindire, ideile, sentimentele, stilurile comportamentale, traumele dintr-o generatie in alta. De citit aici :http://cristianaalexandralevitchi.wordpress.com/2011/03/12/artcu-trecutul-la-psiholog/
Adler, Toman, Minuchin, Bowen, Nagy, Torok, Abraham fiecare in stil personal, au cercetat influenta intregii familii in devenirea unei persoane. Astfel s-au vehiculat concepte : constelatia familiala, fantoma care circula in inconstientul familiei, misiune de familie, loialitate, nevoia de a apartine, ordinea nasterii, secret de familie. Secretul „trebuie” pastrat pentru că este incarcat de sentimente de vina, rusine, suferinta. Cind preotii spun despre o fiinta că este “posedata” vorbesc de fapt despre ” fantoma”. In planul psihiatric uneori sigur acea fiinta este incadrata intr-o nevroză sau chiar psihoza. O persoana cu episoade psihotice contine in ea, deseori, un alt membru al acelei familii, acela raminind “viu “si trăind prin descendent.
B Hellinger, fost preot, s-a format în diverse tipuri de psihoterapii si trecind mai intii printr-o terapie personala (psihanaliza, AT, NLP, gestalt ) si apoi a invatat de la triburile Zulu unele metode si tehnici – condensind concepte din toate psihoterapiile de familie si creind metoda constelatiilor sistemice, o metoda deopotriva de vindecare psihologica si spirituala.
Pentru a ajuta constelatiile eu recomand a se face inainte o anamneza si o genograma. O analiza amanuntita a relatiilor de familie se realizeaza prin genosociograma. Genosociograma este o tehnica folosita in psihoterapia transgenerationala de familie (insa pe care o folosesc si psihoterapeutii din alte formari) prin care persoana observa modul de relationare in familie, constientizeaza rolul ei in sistemul de familie. Se detecteaza similitudini in descrierea rudelor (parinti, bunici, strabunici, unchi, nepoti), identificarile, tiparele comportamentale si emotionale, date, evenimente, nume, care se repeta neintimplator.
Puteti sa folositi genograma (de preferat indrumati de un psihoterapeut, intr-o sedinta de dezvoltare personala/consiliere/sau psihoterapie), impreuna cu metoda constelatiilor sistemice daca ati trecut de-a lungul copilariei, adolescentei prin urmatoarele situaţii: (o parte din cele de mai jos – adaptare dupa criteriile DSM III – cele mai severe evenimente psihosociale acute si circumstante de viata, constante, stresante pentru copii si adulti – (mai mult in Fischer, Gottfried si Riedesser Peter, Tratat de  psihotraumatologie Editura Trei).

– ati crescut la o casa de copii
– inaintea nasterii voastre au existat multe avorturi spontane/sau provocate
– mama a murit la nasterea voastra
– v-au murit parintii când erati copil/adolescent
– bunicii au murit de tineri
– ati avut un parinte (mai ales tatăl) cu un comportament autoritar sau/si intr-o familie cu atmosfera terifianta
– mama voastra a revenit la servici foarte devreme dupa nasterea voastra (inainte ca voi să fi implinit un an)
– statutul economico-social al familiei de origine a fost precar (ati crescut intr-o familie cu dificultăti banesti frecvente)
– parintii nu au reusit sa isi mentina decit cu greu locul de munca (au fost des în somaj)
– ati crescut intr-o familie cu multe carente intelective-profesionale
– ati facut parte dintr-o familie numeroasa in spatiu mic si conditii precare de locuit
– ati preluat rol de “parinte” pentru frati sau pentru celalt parinte
– ati avut vreun parinte criminal, sau alt membru de familie criminal
– parinti indisponibili, abuzivi si lipsa sprijinului bunicilor sau altor rude in copilaria mica
– ati crescut intr-o familie disfunctionala (certuri dese si violente, un parinte – sau ambii cu dependenta de drog, alcool, psihotic sau cu alte deficiente fizice/psihologice)
– ati avut un parinte si/sau frate (sora) cu o maladie grava, invalidanta
– nu aţi avut atasament sigur cu unul dintre parinti (mai ales cu mama în primul an de viata)
– diferenta de virsta intre voi si urmatorul/urmatoarea frate/sora este mica – mai putin de 18 luni
– sunteti adoptat
– sunteti “copil din flori”
– ati crescut doar cu mama sau doar cu tatal
– ati fost abuzat/a sexual
– ati fost maltratat/a corporal si psihologic (umilit, criticat, ironizat, devalorizat)
– ati avut parinti care s-au comportat cu voi în majoritatea timpului în starea eului de Parinte normativ negativ
– ati avut un parinte, sau alt membru al familiei arestat sau/si luat ostatic, inchis
– ati avut un parinte cu istoric de internari in spitale si centre de recuperare (stramosi psihotici)
– ati avut parintii care au divortat
– ati fost victima violentelor repetate (din partea parintilor, fratilor)
– ati trăit familie dezbinata, sufocanta, toxica
– aveti senzatia că nu va gasiti locul în familia voastra de baza
– ati avut in familie vreun membru decedat in conditii stranii : omor, sinucidere
– ati trait într-o familie unde au existat/exista probleme psihologice-emotionale (somatizari, boli cronice, psihice grave)
– aveti o istorie de viata a familie de baza in care s-au intimplat tragedii (repetitii de destine) deportari, exil, iubiri care s-au terminat tragic, accidente inexplicabile, inchisoare, crime, sinucideri, morti violente, violuri, maltratari, abuzuri, avorturi repetate, sarcini pierdute inexplicabil, imposibilitatea de a avea copii, copii din flori, pierderi de bunuri (deposedari, furt, falimente) morti suspecte, copii abandonati, sau alte traume.
De asemeni, puteti lucra o genograma (indrumati de un psihoterapeut, într-o consiliere/sau psihoterapie personala), fie metoda constelatiilor sistemice (individual si/sau in grup), daca acum treceti prin urmatoarele situatii:
– ati aflat acum la maturitate că ati fost adoptat/a
– nu reusiti sa va pastrati un loc de munca
– nu reusiti sa va sustineti financiar
– nu reusiti sa mentineti o relatie afectiva cu cineva
– va alegeti mai mereu parteneri indezirabili si plonjati in relatii disfunctionale
– aveti multe datorii, rate
– ati trecut print-o graviditate neasteptata si nedorita
– v-ati separat de partener sau ati divortat
– ati avut un avort spontan (sau avorturi repetate spontane/provocate)
– ati aflat vestea ca aveti o boala grava
– ati aflat ca partenerul sau copilul au o boala grava, invalidanta
– ati suferit pierderea unei fiinte dragi
– aveti dificultati banesti
– aveti dificultati sociale
– ati trecut printr-o catastrofa naturala
– ati fost prins/a ca ostatic/a
– ati fost victima violentelor repetate (partener de viata abuziv)
– ati avut multe boli somatice
– aveti o atmosfera dificila la servici, tensiuni cu superiorii si colegii
– sinteti in prezent in somaj
– v-ati mutat de curind la alt servici in care nu va adaptati
– v-ati mutat de curind într-o altă casa
– aveti disfunctionalitati in cuplu
– aveti disfunctionalitati sociale (cu vecinii)
– aveti disfunctionalitati in familia extinsa (cu parintii fiecaruia, sau alte rude)
– ati pierdut o suma mare de bani, bunuri
– v-ati schimbat de curind in orice fel conditiile de viata
– ati trecut prin evenimente traumatizante aparute in timpul sarcinii – pentru o femeie (decesul cuiva din familie, violenta a partenerului asupra ei, şomaj, schimbare de domiciliu)
– ati trait ca femeie insarcinata alte situatii stresante de viata
– de curind a decedat in conditii stranii (omor, sinucidere un membru de familie
– va simtiti pierduti si fara “casa” interioara
– aveti senzatia ca nu sunteti voi insiva, ci parcă altcineva locuieste în voi (fara a avea halucinatii auditive, vizuale, corporale)
– aveti senzatia de gol sufletesc, tristete profunda neexplicata prin unele evenimente de viata declansatoare
– sinteti împietrit/a, inghetat/a afectiv (cind nu simtiti nimic sau cind simtiti prea mult – simpatizati cu toti si cu toate)

–  aveti stima de sine joasa, tendinta de devalorizare
– aveti comportament prin care va faceti rau (bulimie, vigorexie, ortorexie, automutilare, sporturi extreme, sex cu violenta, abuz de medicamente când nu e cazul, jocuri de noroc)
– aveti frecvent esecuri pe diverse planuri ale vietii: profesie/munca, bani/avere, relatii de cuplu, copii, sexualitate, relatie de cuplu, sanatate
– exista secrete de familie/subiecte neabordate (ex adoptii, infidelitati, copii din alte casatorii sau relatii, sinucideri, crime)
– treceti print-o pierdere (doliu) sau când aveti dolii neincheiate din trecut dupa diverse pierderi. Cind pierdem pe cineva sau ceva pierdem o suma intreaga de lucruri materiale sau imateriale legate de pierderea initiala. Toate evenimentele vietii contin in ele diverse pierderi. Trecerea de la copilarie la adolescenta, de la adolescenta la tinerete, de la maturitate la batrinete inseamna o renuntare, deci o pierdere
(Mai multe in cartea Vorbe fara glas. Cum sa facem fata pierderilor, separarilor si violentelor din viata noastra, Levitchi, Cristiana Alexandra, Toma Clara, editura Ascendent, 2009.)

Eu recomand ca pentru a beneficia cit mai bine de o constelatie sa o insotim cu o vizita la psihoterapeut. Mai intotdeauna exista si alte problematici legate de tema constelatiei care necesita analiza si integrare.
Pentru depresiile medii, profunde, psihopatii, adictii, anorexie, psihoze, chiar atacuri de panica invalidante, este nevoie de mult mai mult decit întocmirea unei genograme si aceasta este recomandabil să se realizeze după vizite la medicul specialist în psihiatrie. Deseori este nevoie de tratament medicamentos si apoi de psihoterapie.
Chiar dacă toti dintre noi avem unele neadecvari, multe dintre ele sunt subclinice si nu ne invalideaza activitatea curenta. Asta nu inseamna ca in trecutul nostru nu exista o parte care poate fi vindecata pentru a avea o viata si mai implinita in aici si acum.

La criteriile de aici http://cristianaalexandralevitchi.wordpress.com/2012/01/19/criterii-pentru-dezvoltare-personala-consiliere-psihoterapie-ambulatorie-coaching-individualsau-grup/ mai adaug (un lucru invatat de la formatoarea mea psihoterapeuta) faptul ca este bine sa nu faceti o constelatie cind sinteti insarcinata, nici cind ati pierdut de foarte curind o fiinta draga, nici pentru altcineva daca acea persoana nu doreste.

De citit si :http://cristianaalexandralevitchi.wordpress.com/2010/10/05/ce-poti-afla-sub-un-simptom-oricare-ar-fi-el-relatia-simptomului-cu-traumele-transgenerationale-si-pierderile-de-orice-fel/

Linkuri utile :

http://en.wikipedia.org/wiki/Bert_Hellinger

http://en.wikipedia.org/wiki/Family_Constellations

http://en.wikipedia.org/wiki/Systemic_Constellations

Fiecare constelator lucreaza diferit si gindeste diferit o constelatie. Este nevoie ca un facilitator de constelatii sa isi fi lucrat o constelatie macar si daca a trecut printr-o psihoterapie personala este si mai bine. (chiar daca nu este psiholog, psihoterapeut )

Biblioterapie (luati ce va este bun din cele de mai jos )

Aschia nu sare departe de trunchi ed Ascendent despre carte aici :

http://cristianaalexandralevitchi.wordpress.com/2010/02/04/recomandare-carte-aschia-nu-sare-departe-de-trunchi-eliberati-va-de-scenariile-familial-negative-cu-ajutorul-psihogenealogiei-ed-ascendent/

Bert Hellinger – Fericirea care dureaza – O scurta introducere in Constelatii Familiale ed Cartea Daath

Bert Hellinger – Un val, un ocean – Experiente si reflectii ed Cartea Daath

Barbara Morgan (psihoterapeut ) – Intoarcerea acasa. Un prim pas in lumea constelatiilor familiale Ed HarTios

Franz Ruppert (psihoterapeut ) – Trauma, atasament, constelatii familiale. Psihoterapia traumei, ed Trei

Cristiana Alexandra Levitchi, Clara Toma,Vorbe fară glas. Cum sa facem fata pierderilor, separarilor si violentelor din viata noastra, editura Ascendent
Filme :
Family Constellations
Bert Hellinger http://www.youtube.com/watch?v=WXG5OL8INpU
Biologist Rupert Sheldrake speaks about morphic fields and Systemic Family Constellations
http://www.youtube.com/watch?v=JydjryhEl5o
Franz Ruppert
http://www.youtube.com/watch?v=JXg9XaQ9HR0

Lasă un răspuns