Este normal să existe reacții emoționale sau fizice puternice ca urmare a unui eveniment traumatic cum ar fi accidentul rutier. În cele mai multe cazuri însă, aceste reacții cad sub aspectul procesului natural de vindecare și recuperare a organismului.
O experiență traumatizantă este orice eveniment din viață care reprezintă o amenințare la adresa siguranței noastre și care pune viața noastră sau a altora în pericol. În urma acestei experiențe, o persoană se confruntă cu niveluri ridicate de suferință emoțională, psihologică și fizică, care perturbă temporar capacitatea de a funcționa normal în viața de zi cu zi.
Într-o familie, fiecare membru va reacționa la evenimentul traumatic în felul propriu. Dacă membrii familiei nu înțeleg experiența celuilalt, pot apărea neînțelegeri, dificultății de comunicare și alte probleme. Conștientizarea reacțiilor în urma evenimentului impactant și a efectului acestora asupra vieții de familie, îi poate ajuta pe toți membrii familiei să facă față urmărilor, pe termen lung.
Exemple de reacții comune la traume sunt:
- Persoana simte că este într-o stare de „continuă alertă” și foarte atentă considerând că oricând se poate întâmpla ceva.
- Senzația de amorțire a emoțiilor, ca și cum ar fi într-o stare de „șoc”
- Persoana devine mai emoțională și anxioasă
- Senzația de oboseală permanentă
- Persoana tinde să devină foarte protectoare cu ceilalți, in special cu familia și prietenii ca acestora să nu li se întâmple ceva.
De asemenea, este important să ne amintim că, în ciuda reacțiilor traumatice de mai sus, multe familii atunci când își văd parcursul în urma evenimentelor impactante, observă cum cei dragi au devenit mai apropiați. De aceea, este necesar ajutorul specializat atît pentru victimele accidentelor rutiere cât și pentru membrii familiei.
Fiecare familie este diferită, dar, în general, schimbările comune în viața de familie, la scurt timp după evenimentul impactant, sunt:
- Părinții se pot teme în ceea ce privește siguranța lor și a copiilor lor atunci când aceștia sunt departe de casă.
- Membrii familiei pot experimenta coșmaruri sau vise supărătoare legate de
- Poate apărea teama că o altă experiență dureroasă se poate întâmpla și aceasta poate afecta viața de familie.
- Poate apărea furia îndreptată asupra oricui ar putea fi considerat vinovat de producerea evenimentului impactant, inclusiv asupra membrilor familiei care nu au putut evita producerea accidentului.
- Membrii familiei se pot simți copleșiți de nesiguranță
- Membrii familiei pot avea dificultăți de comunicare în urma evenimentului impactant, intrucât fiecare persoană se străduiește să înțeleagă ce s-a întâmplat și dacă ,,a vorbi” despre eveniment aduce suferință , atunci poate apărea evitarea.
- Nerăbdarea, neînțelegerile legate chiar și de lucruri mărunte și retragerea reciprocă pot afecta viața și relațiile de familie.
- Din nesiguranță, părinții pot refuza să mai meargă la servici sau copiii pot înregistra abandon școlar.
- Au loc schimbări în programul zilnic al familiei în ceea ce privește responsabilitățile, asfel că părinții pot deveni incapabili să gătească de exemplu iar copiii preiau rolurile și îndatoririle părinților, ceea ce îi destabilizează.
Este important de reținut că este normal ca oamenii să răspundă în mod diferit la evenimentele traumatice. Cu toate acestea, uneori răspunsurile oamenilor pot fi opuse. O persoană se poate retrage și are nevoie de timp pentru a se exterioriza, în timp ce cealaltă are nevoie de companie și vrea să vorbească despre evenimentul impactant. Cu toate acestea, reacțiile frecvente pot include:
- Sentimente puternice – anxietate, frică, tristețe, vinovăție, furie, vulnerabilitate, neputință sau lipsă de speranță. Aceste sentimente nu se vor aplica doar în ceea ce privește amintirea evenimentului, ci și în multe alte domenii normale de viață, de asemenea.
- Simptomele fizice includ dureri de cap, greață, dureri de stomac, insomnie, coșmaruri, modificări ale apetitului, transpirație și tremor, dureri în urma leziunilor sau agravare a afecțiunilor medicale preexistente.
- Gândirea este afectată – include dificultăți în concentrarea atenției, problemele de memorie pe termen scurt, dificulăți în a face planuri, incapacitatea de a absorbi informații, gândurile recurente ale evenimentului traumatic, gândirea despre alte tragedii din trecut, gândurile pesimiste sau incapacitatea de a lua decizii.
- Modificări de comportament – includ o scădere a performanței școlare sau de muncă, schimbarea tiparelor de alimentație, consumul de droguri sau alcool, imposibilitatea de a se odihni, lipsa motivației de a face ceva, agresivitatea sporită sau angajarea în acte auto-distructive.
Implicarea într-un accident rutier nu numai că are efecte pe termen scurt, de tipul leziunilor, dar are efecte pe termen lung, din punct de vedere psihologic. De aceea este necesară evaluarea psihologică de specialitate în următoarele cazuri:
- Persoana afectată este în incapacitate de a face față emoțiilor și sentimentelor intense cu referire la accident și dacă acestea persistă chiar și după 3, 4 săptămâni de la evenimentul impactant
- Persoana încearcă să evite pe cât posibil orice ar putea să îi amintească de accident.
- Relațiile cu famila și prietenii sunt afectate în urma accidentului
- Persoana refuză să își reia activitățile pe care le desfășura înaintea producerii accidentului
- Persoana se simte vulnerabilă.
Unde puteti solicita evaluare psihologică și intervenție în caz de accidente rutiere:
- Informații și programări:
- CENTRUL EXPERT PSY
- Erna CONSTANTIN, psiholog clinician, psihoterapeut;
- 0723 394869
- erna.constantin@gmail.com
- Armand VELEANOVICI, PhD, psiholog clinician, psihoterapeut principal;
- 0722 427352
- psiconsulting@gmail.com
- Gabriela DUMITRIU, PhDs, psiholog clinician, psihoterapeut specialist;
- 0726 231833
- gabrielacdumitriu@yahoo.com