Cartea Istorii la umbra unor castele vechi

Cartea Istorii la umbra unor castele vechi, de Cristiana Alexandra Levitchi, psiholog clinician, psihoterapeut, aparuta la Editura Ascendent face parte din colectia Ascendent psihologic. Cartea prezinta cazuri terapeutice istorisite inedit, sub forma de povestiri. Fiecare personaj pe rand isi prezinta istoria de viata, intr-un grup de persoane care merg intr-o excursie. Persoana care prezinta eroii cartii este o arhitecta preocupata de domeniul psihologic. Eroii cartii invata unul de la celalalt sa se cunoasca pe sine si sa isi schimbe perceptiile distorsionate despre sine, altii sau viata.

Fragment din carte:

„Cei ce iubesc arta si povestile, vor citi aceasta carte, cei care sunt toleranti si au obisnuinta in a citi despre contradictiile sufletului, de asemeni vor citi, cei care nu au obisnuinta a citi despre minte si suflet vor indrazni s-o citeasca. Multumesc tuturor celor care mi-au fost alaturi in timpul scrierii acestei istorisiri.

– Daca nu erati asa de deschisi cu totii, cred ca nu imi venea sa vorbesc… Acum ceva vreme am trecut printr-o orbire, o denumesc acum… Eram intr-un parteneriat de vreo cinci ani si treceam in acea perioada si printr-un stres profesional. Mi-am dat seama mult mai tarziu ca nu delegam autoritatea la servici si ma incarcam cu problemele subalternilor… Asta am mai discutat… si nu o sa va povestesc de aspectul profesional, ci de cel partenerial. La servici am intrat incet, incet intr-o relatie cu o colega. Aceasta plonjare in relatia de la servici, am pus-o pe de o parte, pe seama faptului ca in relatia cu prietena mea incepuse sa fie prea multa rutina, pe de alta, faptului ca prietena mea nu imi accepta nevoia mea de a merge la sport, insa gandindu-ma mai bine mi-am dat seama ca era mult mai mult… Colega aceasta, sa-i spunem Marga, semana cu o fosta colega de liceu pe care eu o placusem si nu am avut o relatie, desi doream. Colega de liceu era frumoasa, dupa mintea mea evident si Marga era frumoasa, pe cand prietena mea nu ma atragea fizic. Prietena mea ma atrasese prin personalitate si inteligenta, nu prin fizicul ei. Mi-am dat seama ca doream sa retraiesc sentimentul de indragostire din liceu impreuna cu Marga. La baza aventurii mele erau si credinte legate de faptul ca nu sunt atragator si sexi pentru o femeie frumoasa. Doream sa imi demonstrez mie insumi ca o femeie frumoasa se poate indragosti de mine. Aveam un complex de inferioritate fizica. Intotdeauna pana atunci il considerasem pe fratele meu mai frumos si mai sexi decat mine, capabil sa isi faca repede iubite. Eu in familie eram „cel cult, cuminte si invatat”. In adolescenta nu m-am simtit admirat fizic, in comparatie cu fratele meu care avea succes la fete… Eu nu aveam si imi era greu sa intru in relatii cu fetele. ªi prietenele pe care le-am avut nu erau foarte frumoase din punct de vedere fizic deoarece nu vroiam sa risc sa le pierd daca ar fi venit vreun altul sa le seduca…

– Credeai ca le poate seduce un altul…? – intreba Anca.

– Da, traiam o frica de esec pe acest plan… Acum imi dau seama de irationalitatea gandirii mele… Si o femeie frumoasa si una mai putin frumoasa, poate sa fuga cu altul, daca sunt anumite conditii, rase el. Insa pe atunci ma gandeam ca daca o sa am o prietena frumoasa, o sa fie curtata de altii si asta insemna pentru mine sa ma straduiesc s-o seduc mereu si mereu, sa nu am liniste niciodata. Credeam de fapt ca nu merit o astfel de persoana frumoasa in viata mea. Ma simteam in siguranta doar cu partenere comune dupa mine din punct de vedere fizic, care nu atrag pe altii. Astfel intrasem in relatie cu Marga si eram unul pentru altul si confidenti si iubiti. Ma simteam afectiv mai aproape de ea decat de prietena mea, mai ales ca prietena mea incepuse sa simta poate ceva… si ma tot chestiona.

– Dar cu tipa din liceu nu ai avut nici o relatie? intreba Radu.

– Nu… A fost doar ceva platonic.

– Relatia cu Marga era de fapt o continuare a relatiei cu tipa din liceu? – spuse Anca.

– Da… Pentru ca relatia cu tipa din liceu nu fusese o relatie „terminata” mai ales pe plan psihic, am intrat in aceasta relatie iluzionandu-ma de fapt, pentru ca eu ma straduiam s-o rezolv pe cealalta.

– Da… Mi s-a intamplat si mie dupa divort spuse Anca, sa vad pe strada barbati care semanau cu Emil, fostul si sa tresar… Asta e o faza…

– Da… Ideea era ca nu am fost constient o vreme ca eu de fapt puneam pe „fata” colegei de servici „fata” si personalitatea celeilalte… Si normal ca nu semanau, mai ales la caracter. A trebuit sa imi dau seama mai intai de nevoia mea de a imi demonstra ca sunt ok ca si barbat si nu ma refer la planul sexual ci la capacitatea de a fi atractiv si sexi. Ma comparam cu alti barbati si ii consideram pe altii mult mai carismatici decat mine. Am inteles mai apoi ca nu am nici un beneficiu din comparare si m-am aplecat asupra calitatilor mele existente. Acum nu mi-e rusine sa le spun, atunci nu le vedeam desi, multe persoane ma gratulau. Nimeni nu putea sa-mi ofere siguranta in mine decat eu insumi. Problema nu era relatia cu prietena mea, ci dorinta de a demonstra ca sunt viabil pe piata relatiilor. In relatia cu prietena mea amandoi am avut de invatat. Ea era cea care isi exprima nemultumirile mult mai bine decat mine. Eu taceam si preferam sa renunt la nevoile mele, insa asta ducea pe zi ce trece la distantare, pana cand eu m-am implicat in cealalta relatie. Relatia asta m-a ajutat sa-mi dau seama de minciuna din mine. Nu am mai rezistat sa fiu ascuns si mi-am facut curaj sa-i dezvalui nevoile mele, prietenei. La inceput a fost surprinsa si socata deoarece nu era obisnuita cu mine asa. In timp, a inceput sa imi respecte nevoile, desi pe unele nu le intelegea… La exprimarea sentimentelor m-au ajutat niste cursuri de la servici despre comunicarea in firma. Altfel poate si acum eram confuz si nemultumit. Interesant e cum iti schimbi parerea despre frumusete exterioara dupa ce afli niste aspecte ascunse din tine. Probabil e si o chestiune sociala. Daca vezi la tv femei inalte 90-60-90 cum se spune… orgoliul masculin reactioneaza… si te trezesti ca barbat ca vrei sa posezi o astfel de femeie, ca un obiect, nu pentru ca esti atras de ea neaparat. Daca vezi prea mult asa ceva zici ca e normal sa ai si tu.

– Da… asa e… spuse Radu razand… Dar iti trebuie mult sa iti dai seama de asta… Tentatia e sa alegi o astfel de femeie pentru ca e dezirabila social si e la moda… Culmea e ca s-a demonstrat ca ceea ce conteaza pentru ochii unui barbat sunt formele feminine si proportia. Femeia poate sa fie si mignona, daca e armonios proportionata o „ochesti”.

– Si intram intr-o discutie bomba, spuse Brindusa, despre cum se percep femeile pe ele corporal…

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?